Namig za lepo darilo | Ruska babuška-matrjoška, simbol sreče in ljubezni

Ruska babuska lepo rusko darilo. Babuska ruski spominek in simbol ljubezni in srece.

Babuška, ta ruska lepotica, je osvojila srca ljubiteljev narodnih igrač in lepih spominkov po celem svetu. V današnjem času je babuška (Rusi ji pravimo matrjoška) ne samo narodna igrača in ohranjevalka pristne ruske kulture, je tudi spominek za turiste; nepozabna ruska ročno pisana lutka, ki ima na svojem predpasniku natančno izrisane igrive scene, prizore iz ruskih pravljic in podobe raznih znamenitosti; je tudi iskani predmet zbirateljev, ki lahko doseže vrednost do več sto dolarjev.

Od kod prihaja ruska babuška?
Babuška pa ne obstaja že od nekdaj, kakor mislijo mnogi. Obliko ji je dala figurica budističnega modreca Fukuruma, ki so jo v Rusijo prinesli konec 19. st. z enega od japonskih otokov. Figurica starega modreca je imela podolgovato glavo in dobrodušen obraz ter kot tak vdihnil podobo prekrasni igrački, ki je navdušila ruske mojstre.

Prva babuška – matrjoška je bila okroglolična, polna in vesela deklica z rutico, oblečena v rusko narodno nošo. Čisto prva babuška je bila osem-delna. Znotraj velike deklice se je skrival manjši deček in tako dalje – vrstili so se dečki in deklice, najmanjša pa je bila nedeljiva, bila je babuška otročiček (dojenček v pleničkah).

Od kod izvira beseda babuška matrjoška?
Nekateri ruski zgodovinarji so prepričani, da ime izhaja iz enega najbolj priljubljenih in razširjenih ruskih imen: Maša, Manja ipd. Spet drugi trdijo, da izhaja iz ruskega ženskega imena Matrjona, v osnovi katerega lahko najdemo latinsko besedo »mati«. To ime asociira na mamico, ki ima otroke, na njeno dobro zdravje, lepoto, mladost in lepo postavo. Sčasoma se je ime posplošilo in začelo označevati prekrasno ročno poslikan leseni izdelek. In še danes matrjoška ostaja simbol materinstva, ljubezni, plodnosti, ženske sreče in družinskega blagostanja.

Leta 1900 so ruske matrjoške prišle v Pariz, saj so bile razstavljene na Svetovni razstavi, kjer so jim podelili svetovno priznanje. Od takrat babuška predstavlja Rusijo in vse, kar je povezano s to deželo, od carske družine do dedka Mraza, od vodke do kaviarja. Načini izdelovanja ruskih babušk se tekom let niso prav nič spremenili.

Izdelujejo jih iz dobro posušenega lesa lipe ali breze. Rezljanje babušk je filigranska umetnost, ki se je ruski mojstri učijo dolga leta. Nekateri umetniki se naučijo rezljati babuške celo na slepo. Pred poslikavo babuško premažejo z osnovno barvo, po slikanju pa polakirajo. Najprej se poslika obraz in predpasnik z raznobarvnimi podobami, nato pa še pisan sarafan (tradicionalna ruska obleka brez rokavov) in ruta.

V Rusiji obstaja nekaj mest in vasi, ki so prav znana po tradicionalnem izdelovanju babušk. Eden iz osnovnih ruskih središč izdelovanja in poslikave babušk je mesto Semjonovo. Prav tam se je namreč razvila znana hohlomska umetnost, tako imenovana “zlata hohloma”, v kateri okrasnih poslikavah je moč najti motive, ki izhajajo iz kulture in tradicij Stare Rusije.

Semjonovske babuške, ki so izdelane v mestu Semjonovo, je zlahka prepoznati po čudovitem šopku raznobarvnih rož na predpasniku. Odlikujejo se po svoji “prostornosti”.

Tradicionalno babuška vsebuje od 3 do 12 lutk. Ena najbolj prostornih babušk v Rusiji je bila izdelana prav v Semjonovem in je bila sestavljena kar iz 72 lutk. Največja je merila kar meter v višino! Najbolj severna babuška v Rusiji pa je vjatska babuška. Te znamenite babuške živih barv so kupovali celo člani carske družine.

V današnjih časih umetniki izdelovalci ruskih matrjošk uporabljajo pri poslikavi predvsem tri barve – rdečo, modro in rumeno, ki se ujemajo z barvami rutice, obleke in predpasnika.

Dandanes je mogoče na ulicah Sankt Peterburga in Moskve kupiti raznorazne spominke za vsak okus – babuške, ki ponazarjajo politike, slavne ruske in tuje glasbenike, groteskne osebnosti. Vseeno pa vsakič, ko izgovorimo besedo “babuška ali matrjoška”, pomislimo na veselo rusko deklico v narodni noši živih barv, ki predstavlja družinsko srečo, materinstvo in ljubezen.

Če želite, da tudi vaš dom in družino osreči prelepa ruska babuška – dobrodošli v ruski spletni trgovini Ruskega ekspresa ali se nam pridružite na potovanje v Rusijo.

Vabimo, da Obiščite rusko trgovino z bogato izbiro ruskih babušk.

Deli s prijatelji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zadnji blogi

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Mož, ki je vzel življenje največjemu ruskemu pesniku Aleksandru Puškinu. Ga poznate?

Recepti iz buce bucne palacinke hitro in okusno v domaci kuhinji za zajtrk 1

Recept: slastne palačinke iz buče

Ruski pesnik Mihail Lermontov pesem Jadro. Slika Ajvazovski MorjeTretjakovska galerija v Moskvi.

15. oktobra 1814. se je rodil ruski pesnik Mihail Jurjevič Lermontov.

Dnevnik psa Mikkija branje v ruscini. Knjiga za branje v ruskem jeziku. Beremo rusko in ucimo ruski jezik. Ruska bralna znacka.

13. oktober-obletnica rojstva ruskega pesnika, satirika in pisatelja Saše Črnega

Gremo v muzej hermitage z Ruskim ekspresom. Odlicna potovanja v Rusijo Moskva in St. Peterburg.

Kultni muzeji | Ermitaž, ruski muzej in največja likovna galerija na svetu

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Nasveti za potovanje v Rusijo. Kaj si ogledati v Moskvi za 1 dan.