Moskovske znamenitosti | Rdeči trg in Katedrala Vasilija Blaženega

potovanje rusija izleti v moskvo peterburg bele noci ruski ekspres potovanja v rusijo e

Ali veste, kdo je dal zgraditi eno najbolj pravljičnih cerkva v Rusiji, katedralo sv. Vasilija Blaženega v Moskvi? Bi radi spoznali legende, ki krožijo okoli veličastne moskovske lepotice, cerkve Vasilija Blaženega? Potem pa berite naprej …

Mineva 459 let odkar so zgradili eno najlepših ruskih arhitekturnih mojstrovin, moskovsko katedralo sv. Vasilija Blaženega, brez katere ruska prestolnica Moskva zagotovo ne bi bila videti tako pravljična, kot je.

Zasluge za njeno gradnjo gredo ruskemu carju Ivanu Groznemu, ki se je zaobljubil, da v primeru zmage nad Tatari in Mongoli v mestu Kazan zgradi božji hram v samem središču Moskve. In tako je v zgolj šestih letih kljub težavnemu peščenemu in vlažnemu terenu (temelji cerkve so zato globoki več metrov) tu zrasla prečudovita katedrala… Ta je v osnovi sestavljena iz osrednje cerkve Marijinega zavetništva in osmih kapel, ki so poimenovane po svetnikih, ki godujejo na dneve, ko je vojska Ivana Groznega zadala sovražniku odločilne poraze.

Čeprav lahko danes na katedrali Vasilija Blaženega občudujemo pisane čebulaste kupole, pa vedno ni bilo tako, saj je cerkev sv. Vasilija Blaženega današnji videz dobila šele leta 1670. Nekaj časa je bila v nasprotju z današnjim raznobarvnim videzom pravzaprav bele barve, medtem ko je bila njena streha zlata.

Vas zanima, po kom je ta veličastna cerkev dobila svoje ime? Pred gradnjo novo katedrale je na tem mestu stala cerkev sv. Trojice z manjšim pokopališčem, na katerem je bil pokopan znani ruski svetnik in jasnovidec Vasilij Blaženi. Ta naj bi napovedal celo uničujoč požar, ki je leta 1547 zajel Moskvo, po legendi pa je bil Vasilij eden od redkih ljudi, katerih se je car Ivan Grozni bal. Leta 1588 so njegove ostanke prenesli v na novo zgrajeno cerkev, govori pa se, da so se nad mestom, kjer je pokopan, dogajale čudežne ozdravitve…

A to ni edina legenda, ki kroži okoli tega 65 metrov visokega arhitekturnega spomenika.

Po eni od teh je dal car Ivan Grozni arhitekta te cerkve po koncu gradnje oslepiti, saj je želel preprečiti, da bi ta ustvaril še kakšno tako lepo ali bog ne daj še lepšo cerkev.

Takšni so bili zanimivi časi in ruski carji. Carji so prihajali in odhajali, ta ruska lepotica pa je še danes krasi Rdeči trg v Moskvi in je eden od najbolj prepoznavnih simbolov Rusije.

Pridružite se Ruskemu ekspresu na potovanjih Rusijo!

Deli s prijatelji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zadnji blogi

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Mož, ki je vzel življenje največjemu ruskemu pesniku Aleksandru Puškinu. Ga poznate?

Recepti iz buce bucne palacinke hitro in okusno v domaci kuhinji za zajtrk 1

Recept: slastne palačinke iz buče

Ruski pesnik Mihail Lermontov pesem Jadro. Slika Ajvazovski MorjeTretjakovska galerija v Moskvi.

15. oktobra 1814. se je rodil ruski pesnik Mihail Jurjevič Lermontov.

Dnevnik psa Mikkija branje v ruscini. Knjiga za branje v ruskem jeziku. Beremo rusko in ucimo ruski jezik. Ruska bralna znacka.

13. oktober-obletnica rojstva ruskega pesnika, satirika in pisatelja Saše Črnega

Gremo v muzej hermitage z Ruskim ekspresom. Odlicna potovanja v Rusijo Moskva in St. Peterburg.

Kultni muzeji | Ermitaž, ruski muzej in največja likovna galerija na svetu

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Nasveti za potovanje v Rusijo. Kaj si ogledati v Moskvi za 1 dan.