Kultni muzeji | Ermitaž, ruski muzej in največja likovna galerija na svetu

Gremo v muzej hermitage z Ruskim ekspresom. Odlicna potovanja v Rusijo Moskva in St. Peterburg.

Ste že zagotovo slišali za Ermitaž, sloviti ruski muzej, ki s svojo 3 milijonsko umetniško zbirko spada v sam svetovni vrh in je uvrščen na seznam UNESCOVE kulturne dediščine.

Zgodovina muzeja Ermitaž sega v leto 1764, ko je ruska carica Katarina Velika v Berlinu od nekega trgovca kupila 225 del holandskih in flamskih umetnikov. Na začetku so umetnine krasile dvorec, prostore, kjer so visele, pa so poimenovali Ermitaž (francosko ime za samotno mesto), po čemer je muzejski kompleks tudi dobil svoje ime.

Želite videti vse zbirke muzeja Ermitaž? Pripravite se prehoditi kar 22 km!

Leta 1988 se je Ermitaž vpisal v Guinessovo knjigo rekordov kot največja likovna galerija na svetu. Za to, da bi si človek ogledal vsako izmed 322 galerij, je potrebno prehoditi kar 22 kilometrov, če pa bi si želeli za vsako mojstrovino vzeti vsaj minuto časa, bi za ogled zbirke porabili neverjetnih 9 let!

V sanktpeterburškem Ermitažu najdemo dela iz različnih zgodovinskih obdobij, med drugim se muzej ponaša z deli mojstrov, kot so Rafael, Tizian, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Monet, Picasso, Rodin, Van Gogh in številnih drugih. Ni torej čudno, da ta bogati kulturni hram številni primerjajo s francoskim Louvrom in dvorcem v Versaillesu!

Ermitaž, ta svetovno priznani ruski muzej, pa nima le največje galerije, ampak je že sam po sebi zares gromozanski – v njem se nahaja kar 1057 sob (nekatere izmed njih so skrivne), 117 stopnišč, 1768 vrat in 1945 oken. Dolžina glavne fasade meri 150 metrov, stavba pa sega 30 metrov v nebo. Neverjetno, kajne?

In zaradi česa je ruski Ermitaž še poseben? V njem uradno dela okoli 50 mačk. Da, prav ste slišali! To pa niso navadne, ampak plemiške mačke, potomke mačk, ki jih je iz Holandije dal pripeljati ruski car Peter Veliki in mačk-mišelovk, ki jih je iz Kazana naročila carica Katarina Velika. Nekdo vendar mora poskrbeti, da se v tako ogromni stavbi ne bi zaredile miši!

Po vsem povedanem smo v Ruskem ekspresu prepričani, da vas zamikal ogled te neverjetno bogate in lepe umetniške znamenitosti! Pridružite se nam na potovanju v ruske severne Benetke– Sankt Peterburg z ogledom slovitega muzeja Ermitaž!

Deli s prijatelji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zadnji blogi

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Mož, ki je vzel življenje največjemu ruskemu pesniku Aleksandru Puškinu. Ga poznate?

Recepti iz buce bucne palacinke hitro in okusno v domaci kuhinji za zajtrk 1

Recept: slastne palačinke iz buče

Ruski pesnik Mihail Lermontov pesem Jadro. Slika Ajvazovski MorjeTretjakovska galerija v Moskvi.

15. oktobra 1814. se je rodil ruski pesnik Mihail Jurjevič Lermontov.

Dnevnik psa Mikkija branje v ruscini. Knjiga za branje v ruskem jeziku. Beremo rusko in ucimo ruski jezik. Ruska bralna znacka.

13. oktober-obletnica rojstva ruskega pesnika, satirika in pisatelja Saše Črnega

Gremo v muzej hermitage z Ruskim ekspresom. Odlicna potovanja v Rusijo Moskva in St. Peterburg.

Kultni muzeji | Ermitaž, ruski muzej in največja likovna galerija na svetu

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Nasveti za potovanje v Rusijo. Kaj si ogledati v Moskvi za 1 dan.