Sankt Peterburg l Bronasti jezdec l Kako je spomenik Petru Velikemu dobil svoje drugo ime

Puskin ruski pesnik in spomenik carju Petru Velikemu v Sankt Peterburgu.

Pred 239 leti (18. avgusta 1782) je v severni ruski prestolnici Sankt Peterburgu potekala slavnostna otvoritev spomenika Petra Velikega, ki ga večina od nas pozna kot kip Bronastega jezdeca.

Znameniti spomenik, ki stoji na Senatorskem trgu v Peterburgu, nasproti mogočne katedrale Sv. Izaka, je Petru Velikemu dala postaviti njegova naslednica, ruska carica Katarina Velika. Njena prvotna želja je bila, da bi kip stal na sredini trga, a francoski kipar Falconet je bil malce samosvoj in spomenik postavil bližje reki Nevi.

Izdelava mogočnega in zaradi razporeditve teže zahtevnega kipa Bronastega jezdeca je trajala dolgih 8 let, prihajalo je do številnih neuspelih poskusov in posledično do sporov med rusko vladarico Katarino II. in francoskim umetnikom.

Kipar se je po 4 letih vsega naveličal, zapustil mesto in sodeč po govoricah je bil Bronasti jezdec tudi Falconetovo zadnje kiparsko delo.

Delo so seveda morali dokončati drugi kiparski mojstri, precej veliko težav pa je povzročala tudi pridobitev primernega kamnitega piedestala iz enega kosa. Tega so iskali kar preko časopisnega oglasa in ga 8 kilometrov stran od severne ruske prestolnice Peterburga tudi našli. Zaradi svoje veličine se je piedestala prijelo ime Grom kamen, v Peterburg pa so ga prevažali v zimskih mesecih, ko so bila tla zamrznjena in je bilo manj možnosti, da bi se zemlja pod težo skale udrla.

Vse do otvoritve je spomenik Petra Velikega pred očmi javnosti skrivala ograda s podobami gorskih pejsažev, a po 8 letih trdega dela je le prišlo do njegovega razkritja.

Na slavnostnem dogodku v St. Peterburgu se je zbrala množica radovednih ljudi, v spremstvu vojaške parade pa je z jadrnico ob štirih popoldne na Senatorski trg prispela v škrlatni plašč ovita in s krono ovenčana ruska vladarica Katarina Velika, se povzpela na balkon Senata in dala povelje za slavnostno otvoritev. Pred očmi ljudstva se je tako v vsej veličastnosti pojavil kip jezdeca, Petra Velikega, ki z desno roko kaže proti Švedski, največji sovražnici Rusov v času Petrovega vladanja.

Zahvaljujoč pesniku Aleksandru Puškinu je slavni spomenik Petra Velikega dobil tudi svoje drugo ime-Bronasti jezdec. Veliki ruski pesnik je namreč v istoimenski pesnitvi uporabil motiv spomenika, ki oživi v času velike poplave v Sankt Peterburgu.

Как будто грома грохотанье-

Тяжело-звонкое скаканье

По потрясенной мостовой.

И, озарен луною бледной,

Простерши руку в вышине,

За ним несется Всадник Медный

На звонко-скачущем коне…

Bi tudi vi radi obiskali carski Sankt Peterburg? Preverite aktualne programe potovanj v Rusijo z Ruskim ekspresom.

Vabljeni v našo družbo!

Deli s prijatelji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zadnji blogi

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Mož, ki je vzel življenje največjemu ruskemu pesniku Aleksandru Puškinu. Ga poznate?

Recepti iz buce bucne palacinke hitro in okusno v domaci kuhinji za zajtrk 1

Recept: slastne palačinke iz buče

Ruski pesnik Mihail Lermontov pesem Jadro. Slika Ajvazovski MorjeTretjakovska galerija v Moskvi.

15. oktobra 1814. se je rodil ruski pesnik Mihail Jurjevič Lermontov.

Dnevnik psa Mikkija branje v ruscini. Knjiga za branje v ruskem jeziku. Beremo rusko in ucimo ruski jezik. Ruska bralna znacka.

13. oktober-obletnica rojstva ruskega pesnika, satirika in pisatelja Saše Črnega

Gremo v muzej hermitage z Ruskim ekspresom. Odlicna potovanja v Rusijo Moskva in St. Peterburg.

Kultni muzeji | Ermitaž, ruski muzej in največja likovna galerija na svetu

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Nasveti za potovanje v Rusijo. Kaj si ogledati v Moskvi za 1 dan.