Pogosta vprašanja – tečaji

Odgovarjamo na vaša pogosta vprašanja o tečajih ruščine v jezikovni šoli Ruski ekspres.

V tem primeru je najbolje, da se vpišete v začetni tečaj ruščine A1/I, ki je namenjen tečajnikom brez predznanja ruskega jezika. Pričeli bomo od samega začetka – od prvih črk, besed in stavkov. Če ste popolni začetnik – tečaj ruščine A1/I je za vas pravilna rešitev, saj se boste v 50-60 urah pridobili začetniško znanje jezika: naučili pisati in govoriti rusko; naučili se boste, kako se predstaviti, reagirati v preprostih situacijah in o sebi in drugih povedati v preprostih stavkih.

V  izobraževalnem programu, učnem gradivu in metodi poučevanja med tečaji ruščine, ki jih izvajamo v naši jezikovni šoli, ni razlik. Razlika je le v trajanju posameznega tečaja ruskega jezika. Tečaj, ki se izvaja dvakrat tedensko ( 2 x 3 šolske ure na teden) se zaključi nekoliko hitreje kot Petkov tečaj ali Četrtkov tečaj ruščine (ki poteka enkrat tedensko po 3 ali 4 šolske ure/ teden).   

Kot primer: tečaj Ruščina ob petkih, ki se izvaja 1x tedensko, traja cca 15 -20 tednov, medtem ko tečaj ob ponedeljkih-sredah, ki se izvaja 2 x tedensko, pa le 10 tednov. 

Če že poznate osnove ruskega jezika, vam v naši jezikovni šoli bomo predlagali, da opravite razvrstitveni test, na podlagi katerega vam bomo predlagali ustrezno skupino za učenje ruskega jezika. Če ste opravili 50-urni tečaj na stopnji A1/I, že poznate osnove ruske slovnice, znate pisati in govoriti rusko, potem vam bomo najverjetneje predlagali tečaj na stopnji A1/II. Na koncu tega tečaja boste poznali vse osnovne značilnosti ruskega jezika in imeli že precej bogato besedišče. Poleg tega pa boste s tem 50- urnim tečajem zaključili elementarni nivo ruščineA1, ki ustreza evropskim standardom. 

V primeru, da rusko govorite že precej tekoče, imate za sabo vsaj 100 ur učenja ruščine in vam slovnica ne povzroča več posebnih težav, potem bo za vas najverjetneje primeren tečaj stopnje A2/I. Tudi ta tečaj obsega 50-60 učnih ur. Namen tega tečaja je, da tečajnik povsem sproščeno spregovori v ruščini ter izpopolnjuje svoje znanje ruščine ter nadgrajuje besedni zaklad. 

V Ruskem ekspresu so stopnje jezikovih tečajev narejene v skladu z evropsko jezikovno lestvico. Stopnja A (osnovno znanje splošne ruščine) je sestavljena iz tečajev dveh stopenj: A1 in A2. Tečaj na vsaki stopnji traja 100 šolskih ur. Učenje na osnovni stopnji A tako skupaj traja cca 200 ur. 

Da pa bi bilo učenje ruščine lažje in bi med učenjem imeli še čas za utrjevanje, smo tečaje oblikovali tako, da se vsaka stopnja deli še na dva tečaja po 50 ur. Kar pomeni, da je na primer stopnja A1 razdeljena še na stopnji A1/I in A1/II. 

Če se vpišete v tečaj Ruščina ob petkih ali Ruščina ob četrtkih, lahko v enem šolskem letu opravite 2 stopnji A1/I in A1/II, se pravi 100 učnih ur. Naslednje leto lahko opravite že stopnji A2/I in A2/II. 

Če pa se vpišete v začetni tečaj ruščine, ki se odvija 2 x tedensko ob ponedeljkih in sredah, lahko v enem šolskem letu opravite kar 3 stopnje: A1/I in A1/II ter nadaljevalni tečaj na stopnji A2/I – skupaj cca 180 učnih ur. 

Da, lahko. Jezikovna šola Ruski ekspres je licenčni izpitni center za izvajanje mednarodnih izpitov iz znanja ruščine v Sloveniji.

Mednarodni izpiti v našem izpitnem centru potekajo dvakrat letno – spomladi in jeseni. Prvi mednarodni izpit iz ruščine za elementarno stopnjo lahko opravljate že po končani stopnji A1. Se pravi, ko imate narejena vsaj 2 začetna tečaja (A1/I in A1/II) se lahko pridite na izpit za pridobitev mednarodnega certifikata iz ruščine na najnižji zahtevnostni stopnji. 

Podobno je tudi s certifikatom za osnovno A2, višjo in najvišjo stopnjo B1, B2 ter C1 in C2; tega lahko opravljate, ko zaključite z vsemi tečaji na ustrezni stopnji.

Seveda se lahko vpišete v našo jezikovno šolo. V tem primeru vam bomo priporočili svetovalni pogovor s predavateljem ruščine ter opravljanje pisnega uvrstitvenega testa, na podlagi katerega vam bomo določili skupino, ki bo ustrezala vašemu dejanskemu znanju ruščine. Morda že med samim svetovalnim pogovorom v ruščini bo dovolj jasno, v katero skupino spadate, v tem primeru reševanje pisnega testa ne bo potrebno.

V enem šolskem letu, po 100 ali 150 šolskih urah v začetnem tečaju ruščine, boste že dovolj dobro govorili rusko, poznali boste osnove ruske slovnice, znali dobro reagirati v različnih življenjskih situacijah.

Kot najverjetneje veste, je jezik živ organizem, ki ga je potrebno ves čas utrjevati in negovati. V šoli za ruščino Ruski ekspres smo prepričani, da boste po opravljeni stopnji A1 in A2, dobro govorili, pisali rusko, razumeli vašega ruskega sogovornika ter znali odgovoriti na vprašanja v ruščini. Po končani stopnji B1, ki sestoji iz treh zaporednih 50-urnih tečajev, že lahko govorimo o suverenem nastopu in komuniciranju v ruščini. 

Seveda veliko je odvisno tudi od dinamike srečanj, oblike in intenzivnosti tečajev ruskega jezika, vaših sposobnosti ter motiviranosti za učenje ruščine.

Ta stopnja jezikovnega tečaja je namenjena spoznavanju bolj zahtevnih slovničnih pravil, večji poudarek je na govorjenju in pravilni izgovorjavi, pisanju in branju ruskih besedil ter seveda na širjenju besednega zaklada. Po končani stopnji B1, ki sestoji iz treh zaporednih 50-urnih tečajev, že lahko govorimo o suverenem nastopu in sproščenem komuniciranju v ruščini.

V naši jezikovni šoli uporabljamo originalne učbenike priznanih ruskih založb Zlatoust in Ruski jezik, ki so posebej prilagojeni učenju ruščine za tujce. Na voljo imamo tudi knjige za branje v ruščini, ruske revije in časopise.

Da, izvajamo tudi tečaje za dijake, ki je še posebno atraktiven, saj smo poleg zanimivega programa prilagodili tudi ceno. Tako se dijaki lahko ruščine naučijo po posebno prijazni ceni.

Brez skrbi! Prav za vas, ki potujete v Rusijo in se bojite neprijetnih presenečenj, smo v jezikovni šoli pripravil hitri tečaj ruskega jezika za popotnike. Preprosto, hitro in takoj uporabno v praksi (beri na potovanju v ruska mesta), če se odpravljate v Rusijo sami ali se boste pridružili Ruskemu ekspresu in našima Olgi in Kristini. Dvojna zmaga: edinstveno potovanje in osnove ruskega jezika!

Bi nas želeli kaj vprašati?