Butična potovanja

Butično Potovanje Literarna Rusija. Moskva in St. Peterburg po poteh Puškina in Dostojevskega

Naša uspešnica
od
1.310

 €

Zbiramo prijave!
9. septembra 2022 -
15. septembra 2022
divider grunge bottom

Program

Obrok na letalu + večerja

V opoldanskih urah zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani, sledi registracija in direktni let proti Moskvi. Obrok na letalu. Po popoldanskem pristanku v Moskvi nas čaka krajša pot skozi mesto in prevoz do našega udobnega hotela 4*. Namestitev v komfortnih sobah, samopostrežna večerja v restavraciji hotela in prenočevanje.

Zajtrk

Po zajtrku se bomo najprej odpravili na panoramsko avtobusno ekskurzijo “Moskva- glavno mesto Rusije” z ogledom največjih moskovskih znamenitosti. Videli bomo Bolšoj teater, pravoslavno svetinjo-mogočno katedralo Kristusa Odrešenika, zgradbo zloveščega KGB-ja- komiteja državne varnosti nekdanje Sovjetske zveze, Moskovsko Univerzo Lomonosov, mavzolej V. Lenina, Rdeči trg, občudovali katedralo Vasilija Blaženega in druge številne znamenitosti in razgledne točke z najlepšim pogledom na Moskvo, kjer se bomo ustavili, se sprehodili, in kjer bodo nastale naše zavidanja vredne fotografije ruske prestolnice Moskve. Nič nam ne uide!

Sledi ekskurzija z ogledom Moskovskega Kremlja Ogledali bomo veličastne zgradbe, prestol carja Ivana Groznega, najstarejše ruske ikone. tam se bomo sprehodili tudi po prepoznavnem Aleksandrovskem parku, ogledali večni ogenj ob kremeljski steni, si ogledali znamenite katedrale, ki pričajo o burni zgodovini Rusije in ruskih carjih, občudovali največji na svetu car top in mogočni car zvon; ki je tudi največji na svetu. Izvedeli, kje se nahaja urad predsednika Rusije in občudovali druge znamenitosti Moskovskega Kremlja.

Nato se bomo sprehodili po veličastnem Rdečem trgu in imeli nekaj prostega časa za kosilo in nakup tradicionalnih ruskih spominkov v sloviti moskovski veleblagovnici GUM. Morda najboljši sladoled v Moskvi si bomo privoščili prav v tem zgodovinskem nakupovalnem središču.

Za lep zaključek tega dne si bomo privoščili sprehod po sloviti ulici umetnikov Arbat, videli spomenik velikega ruskega pesnika Aleksandra Puškina in slišali zgodbo o njegovem življenju in veliki ljubezni do Natalije Gončarove, prve moskovske lepotice, ki ji pravijo ruska femme fatale.


Nato pa bomo izkoristili priložnost in v eni od številnih restavracij in kavarn si lahko privoščimo skodelico vroče kave, zraven pa še kakšno sveže pečeno rusko sladico. Kaj je lahko boljšega od sproščenega klepeta s prijatelji ob kavi s pogledom na sloviti moskovski Arbat.


Našega dneva v Moskvi še ni konec! Po krajšem počitku je čas, da se odpravimo na ekskurzijo v moskovski metro z ogledom nekaj najlepših postaj moskovske podzemne železnice.

Sledi vrnitev v hotel in prenočevanje. Vau, kakšen začetek potovanja! In kaj nas še vse čaka!

Zajtrk +večerja  

V zgodnjih jutranjih urah zbor potnikov v avli hotela. Prevoz na železniško postajo in vožnja s hitrim vlakom proti prelepemu ruskemu mestu Sankt Peterburgu, kamor bomo prispeli v le 4 urah.

St. Peterburg je najbolj evropsko med vsemi ruskimi mesti in najbolj rusko mesto med vsemi evropskimi. Lepota okrašenega v pisane jesenske barve mesta prispeva k posebnemu vzdušju v času našega literarnega potovanja v Peterburg – metropolo ruske umetnosti in kulture. Gremo se sprehodit med slikovitimi zgodovinskimi stavbami tega veličastnega ruskega mesta, ki so ga opevali sloviti ruski pesniki in pisatelji!

“Rusko okno v Evropo” – tako ga je poimenoval največji ruski pesnik Aleksander Sergejevič Puškin. Slavni ruski St. Peterburg, mesto muzej, nekdaj Petrograd in Leningrad, ki ga domačini ljubkovalno imenujejo Piter, je z več kot 4.500.000 prebivalci drugo največje mesto v Ruski federaciji. To rusko mesto ustanovil leta 1703 ruski cer Peter I Veliki, ki je mestu s pomočjo tujih in ruskih arhitektov dal evropsko in svetovljansko noto. Edinstven Sankt Peterburg je danes uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine.

Takoj ob prihodu v drugo največje rusko mesto nas čaka krasna avtobusna panoramska ekskurzija “Brezčasni Sankt Peterburg”, med katero si bomo ogledali najbolj prepoznavni znamenitosti St. Peterburga: glavno ulico Nevski prospekt in mogočno Kazansko katedralo, Petropavlovsko trdnjavo – tam je nastalo to znamenito rusko mesto, tam so danes tudi grobnice ruskih carjev in članov zadnje carske dinastije Romanovih. Nato se bo naša pot nadaljevala mimo veličastnega spomenika ruskemu carju Petru Velikemu Bakreni jezdec, mimo slovite zgradbe Mariinskega gledališča. 

Občudovali bomo Poletni vrt in njegovo čudovito čipkasto ograjo, nato še mogočno Izakovo katedralo, ki nas osupne s svojo velikostjo, njena kupola pa je prekrita s kar 490 kilogrami zlata. Ogledali bomo tudi Dvorni trg- zgodovinsko središče St. Peterburga, na njem je znameniti Zimski dvorec, ki je bil vse do oktobrske revolucije v Rusiji leta 1917 rezidenca ruskih carjev, na njem pa segajoči v nebo Aleksandrijski steber, ki slavi zmago Rusije nad Napoleonom.  

Na svoji poti v Sankt Peterburgu bomo videli zgradbo, v kateri se je tragično ustavilo srce velikega ruskega pesnika Sergeja Jesenina, smrt katerega še danes ovita v tančico skrivnosti. Ustavimo se tudi pri križarki Avrora, strel katere je naznanil začetek Oktobrske revolucije v Rusiji leta 1917 in je za vedno spremenil rusko zgodovino, ter druge znamenitosti Sankt Peterburga. Veliko smo videli in slišali! Prišel je čas za okrepčilo!
Posebej za vas, ki skupaj z nami potujete po literarni Rusiji, smo pričarali pravo kulinarično doživetje. Čaka nas gurmanska literarna večerja “po rusko” v restavraciji St. Peterburga, kjer bomo veselo nazdravili našemu prihodu v mesto svetovno priznanih ruskih književnikov in umetnikov.

Se sprašujte, kakšna točno bo, ta literarna večerja? Pustiti se presenetiti!
Prevoz v naš udobni hotel 4* v središču mesta, namestitev in prenočevanje.

Zajtrk

Ime svetovno priznanega ruskega pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega vse od leta 1837 neločljivo povezano s Sankt Peterburgom, tukaj je živel in ustvarjal kar 28 let. In tukaj so nastajala njegova svetovno znana dela: Bele noči, Idiot, Bratje Karamazovi in Zločin in kazen.

Po zajtrku v hotelu se odpravimo na avtobusno ekskurzijo po Sankt Peterburgu. Videli bomo ulice in zgradbe, ki so povezane z življenjem in ustvarjanjem svetovno priznanih ruskih pisateljev. Slišali zgodbe o neverjetnih dogodivščinah junakov njihovih romanov, videli ulice, po katerih se je sprehajal Radion Raskolnikov in videli hišo Puškinove skrivnostne Pikove dame.

Na svoji poti bomo videli mogočni Mihajlovski grad, poslušali srhljivo zgodbo o carju Pavlu I, sinu ruske carice Katarine Velike ter velikem Dostojevskem, življenje katerega neločljivo povezano s tem drugim največjim ruskim mestom.

Sledi obisk muzeja Fjodorja Dostojevskega, v katerem bomo izvedeli veliko zanimivega o življenju, ustvarjanju in zadnji veliki ljubezni svetovno priznanega pisatelja. 

V središču Sankt Peterburga si bomo od blizu ogledali cerkev Kristusovega vstajenja, ki ji domačini pravijo Spas na krvi in ki so jo gradili 24 let v spomin na ruskega carja Aleksandra II. Lepi pisani cerkvi v ruskem stilu pravijo tudi Muzej mozaikov. Na prvi pogled ta ruska cerkev celo spominja na katedralo Vasilija Blaženega na Rdečem trgu v Moskvi, ki brez dvoma spada med edinstvene dosežke ruske arhitekture.

Našega raziskovanja edinstvenega St. Peterburga še ni konec! 
Danes nas čaka ekskurzija v sloviti muzej Ermitaž – palačo vseh palač, nekdanjo zimsko carsko rezidenco družine Romanovih in slavne ruske carice Katarine Velike, enega največjih in najlepših muzejev sveta. V Ermitažu lahko občudujemo nepozabne umetnine, med katerimi so tudi slike Leonarda da Vincija, Raffaella in Rembrandta.

Preostanek dneva še nekaj prostega časa za samostojne oglede znamenitosti Sankt Peterburga.
Na željo sopotnikov (če se bomo zmenili in za doplačilo), si bomo privoščili zanimivo dogodivščino – plovbo z ladjico po kanalih St. Peterbruga, ki mu ni kar tako pravijo “Severne Benetke”. 
Samostojna vrnitev v hotel in prenočevanje.

Zajtrk

Po zajtrku v hotelu se bomo odpeljali v okolico Sankt Peterburga na celodnevni izlet in ekskurzijo v razkošno Carsko selo (danes mesto Puškin), bleščeče mesto ruskih carjev in caric in kjer je živel in ustvarjal veliki ruski pesnik Aleksander Puškin. 

Aleksander Sergejevič Puškin velja za eno najpomembnejših oseb v razvoju ruske in svetovne književnosti. Postal je oče ruske literature v 19. stoletju in predstavil rusko literaturo svetu. Mi pa se bomo sprehodili po Puškinovih poteh v prelepem Katarininem parku, in ob občudovanju edinstvenega kulturnega spomenika slišali veliko zanimivih zgodb, ki so se tu odvijale v starih časih.

Na vrsti je vodena ekskurzija in obisk veličastne palače ruske carice Katarine iz 18. stoletja, ki hrani dragocene predmete in zbirke, v kateri se nam predstavi svetovni zaklad – Jantarna soba, katero zaznamovala skrivnostna zgodovina, saj je bila izgubljena v času druge svetovne vojne, in o njenem ponovnem rojstvu v zmagoslavnem slogu. 

Po vrnitvi v Sankt Peterburg bo nekaj prostega časa za samostojne oglede, nakupe, kosilo in klepet ob čaju in okusnih ruskih sladicah. 

Samostojna vrnitev v hotel in prenočevanje. 

Zajtrk

Današnji dan bo naravnost odličen! To je dan, ki bo namenjen samostojnemu raziskovanju edinstvenega Sankt Peterburga v lastni režiji. Današnji dan boste kreirali sami in bo odvisen le od vaše domišljije in želja!
Po zajtrku v hotelu bo dovolj prostega časa za samostojne oglede drugega največjega ruskega mesta: obisk slovitih muzejev, umetniških galerij in razkošnih zgodovinskih vrtov in parkov ter seveda za nakup ruskih spominkov in prisrčnih darilc zase in vaše prijatelje. 

Morda si boste zaželeli ogledati razkošno zbirko Muzeja draguljarja Faberge, ki je v svetu poznan kot oče carskih velikonočnih jajc, ki jih je po naročilu izdeloval za ruski dvor od leta 1885 do revolucije in umora zadnjega ruskega imperatorja Nikolaja II.

Prepričani smo, da bo ta dan kot nalašč za vse ljubitelje kulture in umetnosti, za sproščene trenutke ob skodelici ruskega čaja v sanktpeterburški kavarni ter pravo rusko kosilo v družbi žlahtne kapljice.

Lahko si boste privoščili ogled muzeja, kjer je živel in ustvarjal veliki ruski pesnik Aleksander Puškin, ki danes velja za eno najpomembnejših oseb v razvoju ruske in svetovne književnosti. Postal je oče ruske literature v 19. stoletju in predstavil rusko književnost svetu.

Morda se boste odločili za plovbo z ladjico po rekah in kanalih Sankt Peterburga.

Za lep zaključek tega dne si lahko privoščite ogled slikovite folklorne predstave v enem od znamenitih sanktpeterburških dvorcev, kjer vas na vhodu pričakajo razkošno oblečene dame in vam ponudijo kaj drugega kot ohlajeni šampanjec, v odmoru večera pa tudi znameniti ruski kaviar. Uživajte na krasni predstavi in naj vam tekne!
Samostojna vrnitev v hotel in prenočevanje.

Zajtrk + obrok na letalu

Po zajtrku v hotelu se bomo odpravili v okolico Sankt Peterburga na izlet v najrazkošnejšo rezidenco ruskih carjev – Petergof. Upravičeno ga imenujejo “ruski Versailles” in Carstvo parkov in fontan. To je kraj, kjer je rad “dopustoval” ruski car Peter Veliki, osnovatelj Sankt Peterburga.

Osrednjo točko Petergofa predstavlja Veliki dvorec (zunanji ogled), a eno najveličastnejših točk bomo našli že pred vhodom vanj, kjer se nahaja veličasten vodnjak, ki spada med največje na svetu, saj ga sestavlja 64 posameznih vodnjakov ter 200 zlatih kipov. Unikatne fontane so simbol Petergofa, saj boste tu našli kar 176 vodnjakov, ki v zrak vsakodnevno bruhajo na tone vode.

Razkošni kompleks, ki se razteza na več kot 600 hektarih, danes velja za “ruski Versailles” in je uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Petergof je osvojil tudi nagrado Wold Travel Awards in naziv »najboljši zgodovinski park v Evropi«. Vas je zamikalo, da bi si ogledali letno domovanje enega največjih ruskih carjev? Nič lažjega, pridružite se Ruskemu ekspresu na izletu v Rusijo!
V Petergofu se nam bo ponudila še zadnja priložnost za nakup ruskih spominkov, ki se prodajajo na tukajšnjih stojnicah. Ruske kučme in volnene rute, babuške-matrjoške… za vsakega se nekaj najde!

Čas je, da se poslovimo od edinstvenega St. Peterburga in se vrnemo domov … navdušeni nad Rusijo in polni prelepih spominov na bogato rusko kulturo in zgodovino.

Sledi transfer na letališče in popoldanski direktni let iz Sankt Peterburga v Ljubljano (lahko tudi preko enega od bližnjih evropskih letališč). Po pristanku sledi avtobusni transfer v Ljubljano. Prihod v Ljubljano (postajališče Dolgi most) v poznih večernih urah.

Vabimo vas, da se nam pridružite na potovanju v Rusijo! Za več informacij o programu potovanja v Rusijo “Literarni Sankt Peterburg in Moskva” nas lahko obiščite ali pokličite na tel.: 01 546 54 56 ali 031 662 073.

Cena in pogoji

Mnenja

ikona narekovaj

Naša Laura se je vrnila domov popolnoma srečna! Navdušena je nad vami osebno in celotnim potovanjem v Rusijo, nad bivanjem v udobnem hotelu v središču mesta, nad kakovostjo ruske hrane na poti, za katero ste tako dobro poskrbeli in samo energijo celega potovanja.

Tanja in Joze Buzeti

Tanja in Jože Buzeti,

Rusija za dijake GFML Ljutomer, prvomajske počitnice v Rusiji, 2017

ikona narekovaj

Spoštovana ga. Olga! Prvič se oglašam kakšni turistični agenciji po končanem potovanju. Moram vas pohvaliti, kajti takšne organizacije brez napake še na potovanju nisem doživel, vse je bilo na najvišjem nivoju.

Stanislav in Marijana Lubej ruski ekspres potovanje v rusijo sankt peterburg puskin moskva

Stanislav in Marijana Lubej,

Potovanje v Rusijo: Moskva in Sankt Peterburg, 2018

od
1.310

 €

Zbiramo prijave!
Moskva in Sankt Peterburg
9. septembra 2022
15. septembra 2022
7 dni
min 30 oseb

Navodila in napotki za prijavo na potovanje

Rezervacija

Deli s prijatelji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Potrebujete pomoč?

Deli s prijatelji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email