Peter Iljič Čajkovski | Pravnik, ki je poklic opustil zaradi velike ljubezni

Ruski ekspres potovanje v Rusijo. Peter Cajkovski in njegov balet Labodje jezero.

Mineva 181 let (1840 -1893) od rojstva velikega ruskega skladatelja Petra Iliča Čajkovskega. Bodoči glasbeni genij se je z glasbo začel ukvarjati že pri ranih 4-ih letih, od malih nog pa je pisal tudi pesmi za svojo dušo. A njegova pot do statusa slavnega skladatelja je bila vse prej kot lahka…

Starši Čajkovskega so namreč želeli, da postane odvetnik, učitelji glasbe pa v njem niso prepoznali velikega talenta. A kot pravi modra misel: če si nečesa resnično želiš, ti bo to tudi uspelo! Dober zgled, ki potrjuje to pravilo, je tudi zgodba tega velikega glasbenega genija!

Službo odvetnika je ruski skladatelj kmalu pustil in se raje posvetil svoji veliki ljubezni, glasbi. Svetu je zapustil bogato zbirko glasbenih mojstrovin, kot so Labodje jezero, Trnuljčica, Hrestač, Pikova dama, Jevgenij Onjegin, za svoje romance, arije in opere pa je pisal tudi besedila.

In kako prečudovito lepa in ganljiva je glasba Čajkovskega! Ob njej se je popolnoma raznežil celo veliki ruski pisatelj Lev Tolstoj, obraz so mu ob poslušanju ene od skladb Čajkovskega namreč popolnoma prekrile solze. Kot je pravil sam Čajkovski, je bil ta dogodek eno od največjih priznanj njegovemu delu.

Ta veliki Rus še danes velja za enega največjih svetovnih skladateljev, a ta glasbeni genij je bil očitno še mnogo več… Saj ne govorijo brez razloga, da je nadarjeni človek nadarjen za marsikaj! Še dobro, da je bil malce svojeglav in ni poslušal le mnenja svojih staršev, ampak predvsem svoje srce! Zgodba, ob kateri se lahko marsičesa naučimo tudi mi, kajne?

Ste navdušeni nad glasbo Petra Čajkovskega in bi radi ob spoznavanju njegovega življenja utrdili branje, slušno razumevanje in govorjenje ruščine?

Potem je knjiga žepnega formata in CD Peter Iljič Čajkovski. Zbirka Zlata imena Rusije, ki jo najdete v spletni trgovini Ruskega ekspresa, kot nalašč za vas! Vabljeni v našo rusko spletno trgovino!

Deli s prijatelji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zadnji blogi

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Mož, ki je vzel življenje največjemu ruskemu pesniku Aleksandru Puškinu. Ga poznate?

Recepti iz buce bucne palacinke hitro in okusno v domaci kuhinji za zajtrk 1

Recept: slastne palačinke iz buče

Ruski pesnik Mihail Lermontov pesem Jadro. Slika Ajvazovski MorjeTretjakovska galerija v Moskvi.

15. oktobra 1814. se je rodil ruski pesnik Mihail Jurjevič Lermontov.

Dnevnik psa Mikkija branje v ruscini. Knjiga za branje v ruskem jeziku. Beremo rusko in ucimo ruski jezik. Ruska bralna znacka.

13. oktober-obletnica rojstva ruskega pesnika, satirika in pisatelja Saše Črnega

Gremo v muzej hermitage z Ruskim ekspresom. Odlicna potovanja v Rusijo Moskva in St. Peterburg.

Kultni muzeji | Ermitaž, ruski muzej in največja likovna galerija na svetu

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Nasveti za potovanje v Rusijo. Kaj si ogledati v Moskvi za 1 dan.