Nasveti za potovanje v Rusijo. Kaj si ogledati v Moskvi za 1 dan.

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Ruska prestolnica Moskva, mesto pozlačenih čebulastih kupol, v sebi skriva nešteto zgodb in znamenitosti, ki privabljajo turiste iz vsega sveta.

Ste prišli v Moskvo samo za kratek čas, dan ali dva? Se sprašujete, kaj si sploh lahko ogledate v ruski prestolnici v tako kratkem času? Pravzaprav si lahko ogledate veliko. Laže in hitreje je seveda, če imate dobrega ruskega vodiča, ki vam bo organiziral izlete po 5 svetovno znanih moskovskih znamenitosti, ki jih morate obvezno obiskati, ne glede na to, kako dolgo boste v Moskvi.

Ruski ekspres priporoča k ogledu:

1. Rdeči trg s katedralo Vasilija Blaženega in Mavzolej Lenina.

2. Moskovski Kremelj (car puška, car zvon)

3. Trgovina GUM

4. Tretjakovska galerija

5. Moskovski metro

Sedaj pa bolj podrobno:

1. ♥ Rdeči trg je prva obvezna postaja. Ves svet pozna moskovski Rdeči trg, kjer danes potekajo znamenita vojaška parada ob dnevu zmage, 9. maja, novoletna rajanja, razni koncerti ob posameznih ruskih praznikih. Ne smemo pozabiti tudi na obvezni “selfi” na Rdečem trgu s katedralo Vasilija Blaženega v ozadju. Vsi, ki smo bili kdaj v Moskvi, jo imamo!

Cerkev Vasilija Blaženega na Rdečem trgu v Moskvi ni le ena najznamenitejših moskovskih cerkva, temveč je tudi ena najlepših. Katedrala Vasilija Blaženega je pravoslavna cerkev, ki je bila postavljena na Rdečem trgu v Moskvi v letih 1555-1561. Točka, na kateri stoji cerkev Vasilija Blaženega, predstavlja geometrično središče ruske prestolnice. Katedrala Vasilija Blaženega spada med edinstvene dosežke ruske arhitekture.

Mavzolej Lenina. Letno še vedno približno 2,5 milijona ljudi obišče mavzolej Lenina, ki se nahaja na Rdečem trgu. Balzamirano telo nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Lenina si lahko ogledate vsak torek, sredo, četrtek in soboto od 10.00 do 13.00 in to brezplačno.

2. ♥ Moskovski Kremelj. To je zgodovinsko in politično srce Rusije. Moskovski Kremelj se nahaja v samem centru ruske prestolnice. Od leta 1991 je moskovski Kremelj uradna rezidenca predsednika Ruske federacije. Predsednika Rusije boste zaman čakali, boste pa zato lahko videli največji top in največji zvon na svetu.

Kompleks moskovskega Kremlja je bil uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Vstop v Kremelj je plačljiv in kar nekaj časa boste porabili za sam nakup vstopnic in nato še za vstop v Kremelj, saj je zanimanje za obisk te znamenitosti ogromno.

Znotraj kremeljskega obzidja se nahajajo še stolnica Marijinega vnebovzetja ali Uspenska katedrala, ki je hkrati tudi najstarejša ohranjena stavba v Moskvi. Cerkev je stara več kot 500 let in v njej so bili ustoličeni vsi ruski carji.

3. ♥ Veleblagovnica GUM. Obvezen postanek nedaleč od Kremlja, na Rdečem trgu, je tudi ogromni trgovski center GUM. Sprehod po veleblagovnici je prava paša za oči, saj v njem prodajajo lepe, kakovostne in luksuzne izdelke. Vam pa prišepnemo še to, da tu prodajajo najboljši sladoled, zato se obisk vsekakor splača.

4. ♥ Tretjakovska galerija -zakladnica ruske umetnosti. Če vam je likovna umetnost blizu ali pa bi si radi ogledali najboljša dela ruske umetnosti različnih obdobij, potem morate nujno zaviti tudi v Tretjakovsko galerijo, eden najznamenitejših ruskih muzejev, pravi moskovski dragulj. Trenutno je v njihovi zbirki preko 180.000 del. Obisk pa vam bo vzel le 1,5 do 2 uri. Verjemite, splača se!

5. ♥ Moskovska podzemna železnica – moskovski metro. Moskve pa nikakor ne morete zapustiti brez metroja (метро / metro – moskovska podzemna železnica).

Moskovski metro je prav tako ena od turističnih atrakcij in velja za najlepše, najčistejše, najbolj točno, najbolj zanesljivo in najbolj varno. Vsakodnevno vagoni prepeljejo preko 9 milijonov ljudi. To je več kot jih prepeljeta newyorški in tokijski metro skupaj. Si predstavljate?!

Prav zaradi tega dejstva je mogoče moskovski metro označiti za največjo podzemno železnico na svetu. Dolžina vseh njenih 12 linij skupaj je več kot 300 kilometrov. Poleg obstoječih linij naj bi pod Moskvo obstajala še ena, tajna linija. Zgrajena naj bi bila kot povezava med Kremljem in drugimi političnimi ustanovami, imela pa naj bi tudi bunkerje za primere nevarnosti. A zanesljivih informacij o njenem obstoju ni. Oči vam bodo padle ven, ko boste videli to čudo!

Želite o Rusiji in Moskvi izvedeti še kaj zanimivega?

Pridružite se Ruskemu ekspresu na potovanjih v Rusijo!

Za več informacij o naših ruskih dogodivščinah, ki vas bodo zagotovo navdušile, obiščite stran Potovanja v Rusijo.

Deli s prijatelji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zadnji blogi

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Mož, ki je vzel življenje največjemu ruskemu pesniku Aleksandru Puškinu. Ga poznate?

Recepti iz buce bucne palacinke hitro in okusno v domaci kuhinji za zajtrk 1

Recept: slastne palačinke iz buče

Ruski pesnik Mihail Lermontov pesem Jadro. Slika Ajvazovski MorjeTretjakovska galerija v Moskvi.

15. oktobra 1814. se je rodil ruski pesnik Mihail Jurjevič Lermontov.

Dnevnik psa Mikkija branje v ruscini. Knjiga za branje v ruskem jeziku. Beremo rusko in ucimo ruski jezik. Ruska bralna znacka.

13. oktober-obletnica rojstva ruskega pesnika, satirika in pisatelja Saše Črnega

Gremo v muzej hermitage z Ruskim ekspresom. Odlicna potovanja v Rusijo Moskva in St. Peterburg.

Kultni muzeji | Ermitaž, ruski muzej in največja likovna galerija na svetu

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Nasveti za potovanje v Rusijo. Kaj si ogledati v Moskvi za 1 dan.