13. oktober-obletnica rojstva ruskega pesnika, satirika in pisatelja Saše Črnega

Dnevnik psa Mikkija branje v ruscini. Knjiga za branje v ruskem jeziku. Beremo rusko in ucimo ruski jezik. Ruska bralna znacka.

13. oktober-obletnica rojstva ruskega pesnika, satirika in otroškega pisatelja Saše Črnega

13. oktobra leta 1880 se je rodil ruski pesnik, satirik in otroški pisatelj Aleksander Mihajlovič Glickberg, ki je ustvarjal pod psevdonimom Saša Črni.

Pesnik in pisatelj je odraščal v judovski družini, že v rani mladosti pa je pobegnil od doma v Peterburg, kjer se je začela njegova bogata ustvarjalna pot. Njegovo osebnost morda najbolje opiše Puškinov verz, ki krasi nagrobno ploščo Črnega: “Živel je revni vitez.” Črni je bil namreč v svojem ustvarjanju neusmiljen, v zasebnem življenju pa zelo duhoven in dober človek.

V družini, v kateri se je rodil Saša Črni, je bilo pet otrok, pri čemer so dva brata klicali po istem imenu-Saša. Eden od bratov je bil svetlolas, drugi pa rjavolas, zato so prvega klicali Saša Beli, drugega pa Saša Črni.

Tako se pisatelju Aleksandru Glickbergu ni bilo treba izmisliti svojega psevdonima, preprosto je uporabil svoje »ime« iz otroštva in tudi bralcem postal znan kot Saša Črni. Po duši je bil ta ruski pisatelj večni otrok. Vsak, ki je poznal Sašo Črnega, je pravil, da je po karakterju neverjetno dober, taktičen in nežen človek.

Leta 1927 je izšla pisateljeva povest »Dnevnik psa Mikkija«. Prav tako je bilo tudi ime foksterierju, ki je živel v pisateljevem domu. Njemu gre torej zasluga za nastanek omenjene knjige, ki so jo prebrale in jo še berejo mnoge generacije ruskih otrok in odraslih.

Tako kot junak knjige, je bil tudi foksterier zelo navezan na svojega gospodarja, kateremu bi verjetno rekel: »Ne morem živeti brez tebe!« Ko je Saša Črni nepričakovano umrl zaradi srčnega infarkta, se je foksterier ulegel na prsi svojega mrtvega gospodarja in je kmalu izdihnil, čeprav je bil vse do tega trenutka popolnoma zdrav.

To je resnična zgodba o iskrenem prijateljstvu med človekom in psom.

Bi radi prebrali o psu Mikkiju?
V Ruskem ekspresu vam nudimo odlično priložnost, da se seznanite z literarnim ustvarjanjem Saše Črnega in pokukate v svet dogodivščin njegovega štirinožnega prijatelja.

Ne zamudite te priložnosti- vabimo k nakupu in zanimivemu branju v ruskem jeziku, kajti na zalogi imamo nadvse zanimivo in duhovito knjigo Dnevnik psa Mikki-ja.

Knjigo lahko naročite v spletni trgovini Ruskega ekspresa.

Želim vam prijetno branje v ruščini!

Deli s prijatelji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zadnji blogi

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Mož, ki je vzel življenje največjemu ruskemu pesniku Aleksandru Puškinu. Ga poznate?

Recepti iz buce bucne palacinke hitro in okusno v domaci kuhinji za zajtrk 1

Recept: slastne palačinke iz buče

Ruski pesnik Mihail Lermontov pesem Jadro. Slika Ajvazovski MorjeTretjakovska galerija v Moskvi.

15. oktobra 1814. se je rodil ruski pesnik Mihail Jurjevič Lermontov.

Dnevnik psa Mikkija branje v ruscini. Knjiga za branje v ruskem jeziku. Beremo rusko in ucimo ruski jezik. Ruska bralna znacka.

13. oktober-obletnica rojstva ruskega pesnika, satirika in pisatelja Saše Črnega

Gremo v muzej hermitage z Ruskim ekspresom. Odlicna potovanja v Rusijo Moskva in St. Peterburg.

Kultni muzeji | Ermitaž, ruski muzej in največja likovna galerija na svetu

Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ogled Moskovski Kremelj in Rdeci trg ter cerkev Vasilja Blazenega

Nasveti za potovanje v Rusijo. Kaj si ogledati v Moskvi za 1 dan.